امروزه رژیم غذایی گیاهخواری طرفداران بسیاری در میان افراد جامعه پیدا کرده است چرا که گیاهخواری می تواند خطر بروز بیماری قلبی، دیابت و برخی سرطان ها را کاهش دهد. گیاهخواری انواع مختلفی دارد که به شرح زیر می باشد:
– Lacto-vegetarian (گیاهخواری – لبنیات): در این نوع، افراد هیچ گونه گوشت حیوانات (قرمز، ماکیان، دریایی)، تخم مرغ و همچنین غذاهایی را که حاوی این موادغذایی هستند مصرف نمی کنند اما محصولات لبنی مثل شیر، ماست، پنیر، کره مصرف می کنند.
– Ovo-vegetarian (گیاهخواری – تخم مرغ): در این نوع افراد هیچ گونه گوشت حیوانات (قرمز، ماکیان، دریایی)، لبنیات و غذاهای حاوی این موادغذایی را مصرف نمی کنند اما مصرف تخم مرغ مجاز است.
– Lacto-ovo vegetarian (گیاهخواری – شیر تخم مرغ): این نوع رژیم شامل گوشت ها (قرمز، ماکیان، دریایی) نمی شود اما مصرف تخم مرغ و محصولات لبنی مجاز است.
– Pescatarian (گیاهخواری – لبنیات، تخم مرغ، ماهی): رژیمی که افراد در آن گوشت قرمز و ماکیان مصرف نمی کنند اما لبنیات، تخم مرغ و ماهی در آن مجاز است.
– Vegan (گیاهخواری مطلق): در این نوع گیاهخواری مصرف هرگونه از محصولات حیوانی، گوشت قرمز، ماکیان، دریایی، تخم مرغ، لبنیات و غذاهای حاوی این موادغذایی مجاز نمی باشد.
– Flexitarian diet (گیاهخواری انعطاف پذیر): برخی از مردم تمایل دارند که بیشتر از غذاهای گیاهی یا غذاهایی که بر پایه گیاهان تهیه شده اند، مصرف کنند و از گوشت های حیوانات (مرغ، ماهی، گوشت قرمز)، تخم مرغ و لبنیات به ندرت و به مقدار کم مصرف می کنند که این نوع رژیم غذایی به اصطلاح Flexitarian diet یا گیاهخواری انعطاف پذیر گفته می شود.
اینکه رژیم غذایی گیاهخواری از موادغذایی با ارزش تغذیه ای بالا انتخاب شود، از اهمیت بالایی برخوردار است. این موادغذایی شامل انواع غلات سبوس دار، میوه ها، سبزی ها، آجیل و مغزها و حبوبات هستند که به عنوان موادغذایی سالم در نظر گرفته می شوند. در مقابل نیز باید موادهای غذایی ناسالم از رژیم غذایی حذف شوند مثل نوشیدنی های شیرین شده با شکر، آب میوه و غلات بدون سبوس.
توصیه می شود افرادی که قصد دارند رژیم گیاهخواری داشته باشند حتما توسط مشاور تغذیه و پزشک مورد ارزیابی قرار گیرند و به منظور حفظ سلامت بدن، برنامه غذایی تنظیم شده توسط مشاور تغذیه را رعایت کنند.
نوشته شده توسط : نسیم پیرهادی