انواع رژیم های غذایی روزه داری ( فستینگ ) و اثرات آنها بر کاهش وزن
افزایش شیوع چاقی و بیماری های متابولیک مرتبط با آن منجربه افزایش مداخلات تغذیه ای برای کاهش دریافت انرژی جهت کاهش وزن شده است. رژیم های لاغری که با محدود کرد کالری دریافتی ( CER) همراه هستند و انرژی دریافتی روزانه ۵۰۰ تا ۷۰۰ کیلو کالریست در برخی استراژی های کاهش وزن و تنظیم وزن بکار می روند. اخیرا رژیم روزه داری متناوب (IF ) بعنوان جایگزینی برای روش های کاهش وزن معمول افزایش یافته است. این روش شامل دوره های متناوب روزه داری یا دریافت کالری بسیار محدود است و بنظر می رسد جدا از اثراتی که در کاهش وزن دارد دارای اثرات مثبت بر سلامتی می باشد. رژیم روزه داری متناوب (IF ) شامل انواع مختلفی از رژیم های فستینگ است اما سه نوع آن بیشتر بکار می رود:
1- فستینگ جایگزن ( ADF)
شامل یک روز فستینگ است و بقیه روزهای هفته مصرف مواد غذایی آزادانه است این رژیم دو نوع اصلی دارد:
- رژیم با کالری صفر: روز فست بدون هرگونه غذا و نوشیدنی دارای کالری
- رژیم فستینگ جایگزن تعدیل شده: کالری روز فست شامل ۲۰ تا ۳۰ درصد از کالری دریافتی معمول روزانه
2- رژیم ۵:۲
شامل ۵ روز در هفته دریافت غذایی معمول و دو روز هفته پشت سر هم یا با فاصله فستینگ (یا دریافت غذایی محدود)
3- رژیم فستینگ با محدود کردن زمان ( TRE)
شامل ۱۴ تا ۱۶ ساعت ناشتایی در روز و مصرف غذا در باقی ساعات روز می باشد. این رژیم در مقایسه با سایر رژیم های فستینگ انعطاف بیشتری دارد و در مقایسه با ۲ رژیم قبل بیشتر از اینکه روی کالری دریافتی تمرکز داشته باشد روی تنظیم زمان دریافت مواد غذایی تمرکز دارد و بیشتر به دنبال ایجاد اثرات سلامت بخش بر بدن است تا کاهش وزن.
نتایج بررسی اثرات رژیم روزه داری متناوب (IF ) بر کاهش وزن بسیار متفاوت است. طبق نتایج آخرین مطالعات مروری متاآنالیز (۲۰۲۳) که به بررسی اثرات این سه رژیم در مطالعات مداخله ایی بر کاهش وزن در مقایسه با رژیم های معمولی که براساس محدودیت کالری هستند ( CER) پرداخت شده نشان می دهد که رژیم روزه داری متناوب (IF ) در مقایسه با رژیم براساس محدود کردن کالری دریافتی ( CER) اثرات بهتری بر کاهش وزن دارد و از بین آن ها رژیم فستینگ جاگیزین (ADF) و بعد رژیم محدود کردن کالری دریافتی ( CER) و رژیم فستینگ با محدود کردن زمان ( TRE) در جایگاه بعد قرار دارند.
تهیه شده توسط: فرناز جعفرپور