رشد قد در کودکان
امروزه شاهد تبلیغات گسترده ای از جمله قرص ها و داروهای مختلف در رابطه با افزایش رشد قد هستیم که به طور قطع می توان گفت تمام این تبلیغات فاقد صحت و اعتبار هستند. لازم به ذکر است که افزایش رشد قد بعد از سن بلوغ یعنی زمانی که صفحه رشد استخوانی بسته می شود امکان پذیر نمی باشد و تزریق هورمون رشد بعد از بسته شدن صفحه رشد صرفا باعث رشد عرضی استخوان ها می گردد. در کنار وراثت که بسیاری از خصوصیات و ویژگی ها از طریق والدین از زمان قبل از تولد به فرزندان منتقل می شود، برخی عوامل محیطی مثل خواب، ورزش و عوامل تغذیه ای می توانند تاثیرات مثبتی بر روی افزایش رشد قدی در دوران کودکی به همراه داشته باشند.
دوران بارداری
محیط رحم جهت رشد مناسب جنین بی تاثیر نمی باشد؛ اگر مادر تغذیه ناکافی داشته باشد، از لحاظ روحی و روانی در شرایط نامناسب قرار داشته باشد، از سیگار یا نوشیدنی های الکلی استفاده کند، داروهای خاصی دریافت کند یا بیماری خاصی داشته باشد، می تواند بر رشد کودک اثرات منفی بر جای بگذارد.
کالری (انرژی) و پروتئین
تامین انرژی و پروتئین کافی و مورد نیاز به عنوان سوخت اصلی برای افزایش رشد قد در نظر گرفته می شود. پروتئین جزء ساختمانی اصلی در بافت عضله می باشد و بنابراین نیاز به پروتئین در کودکان و نوجوانان بیشتر از افراد بزرگسال است.
آهن
حجم خون در دوران رشد به منظور انتقال مواد مغذی به عنوان سوخت مورد نیاز برای ساخت و رشد بافت های بدن، افزایش می یابد. دریافت مقدار کافی آهن در دوران رشد به عنوان ترکیب اصلی خون و بافت عضلانی ضروری است.
کلسیم و ویتامین D
98% کلسیم بدن در استخوان ها وجود دارد. دوران کودکی و نوجوانی، دوران مهم برای ساخت بافت و رشد استخوانی به حساب می آید. بیشترین سرعت رشد استخوان ها در سنین 12 تا 15 سال رخ می دهد و افراد تا قبل از 20 سالگی به 90% از توده استخوانی می رسند. ویتامین D باعث افزایش جذب کلسیم از طریق افزایش جذب از دستگاه گوارش و ذخیره آن در بافت استخوانی، می شود.
زینک (روی)
زینک برای انجام بسیاری از واکنش های متابولیسمی لازم جهت افزایش رشد، مورد نیاز می باشد بنابراین کمبود زینک می تواند اثرات منفی بر رشد کودکان به همراه داشته باشد.
خواب
هورمون رشد در طول خواب ترشح می شود که خواب عمیق بیشترین ترشح را نسبت به خواب سبک دارد و از زمان ترشح 5/1 تا 3 ساعت در خون باقی می ماند. ترشح هورمون رشد از ساعت 10 شب به بعد آغاز می شود بنابراین توصیه می شود که والدین نسبت به ساعت خواب فرزندان توجه ویژه ای داشته باشند.
ورزش
انجام فعالیت های ورزشی به ویژه تمرینات کششی منجر به تحریک ترشح هورمون رشد می شود.
تهیه شده توسط: نسیم پیرهادی